Etusivu » Finnpartnership » Success stories » Tekstiilejä maahantuovan Helmiveneen tutustumismatka Peruun kannatti
Tulosta

Tekstiilejä maahantuovan Helmiveneen tutustumismatka Peruun kannatti

Alpakkatuotteita myyvälle Helmivene Oy:lle Finnpartnershipin järjestämä Matchmaking-tutustumismatka Peruun oli antoisa kokemus. Se avasi suhteet villatuotteiden suoralle tuonnille Suomeen.

Helmivene on Virpi ja Lasse Grönroosin vuonna 2007 perustama yritys, joka tekee ja myy Paraisilla alpakanvillasta valmistettuja tuotteita sekä käsin sidottuja kirjoja.
Suurin osa alpakanvillaisista huiveista, ponchoista ja langoista tulee Perusta. Itse tehtyjen tuotteiden materiaali saataneen tulevaisuudessa kuitenkin omasta takaa, sillä Grönroosien aitauksessa käyskentelee 15 alpakkaa.
Alpakka on eteläamerikkalainen villantuotantoon jalostettu kamelieläin. Grönroosit alkoivat pohtia, voisiko yrityksen liiketoimintaa kehittää aloittamalla laadukkaiden villatuotteiden tuonti suoraan Perusta. Siihen saakka tuotteet olivat tulleet Suomeen välikäsien kautta, mikä lisäsi niiden hintaa.
”Eräs tuttavamme vinkkasi, että Finnpartnership ja Suomen suurlähetystö Limassa ovat suunnittelemassa matkaa Peruun. Otimme yhteyttä Finnpartnershipiin, kyselimme lisää ja ilmoittauduimme mukaan”, Lasse Grönroos selvittää.

Hyödyllisiä kontakteja jatkoa varten

Grönroosien matka Peruun liittyi Finnpartnershipin ja Suomen Liman-suurlähetystön kokeiluun, jonka tavoitteena on edistää uutta kehitysmaatuontia tuomalla yhteen mahdollisia liikekumppaneita tutustumismatkan puitteissa, tässä tapauksessa tekstiilisektorilla. Suomessa Finnpartnership otti yhteyttä kiinnostuneisiin yrityksiin tekstiiliteollisuuden liiton Finatexin kautta.
Matka ajoitettiin Perun tekstiilialan suurimpien messujen PeruModan yhteyteen. Ajatuksena oli, että järjestelyn avulla suomalaiset yritykset voivat tulla tutustumaan sikäläisiin markkinoihin suhteellisen pienellä rahallisella panostuksella.
Finnpartnership toimi kokeiluluontoisen tutustumismatkan organisoijana ja PeruModan pääjärjestäjä, vienninedistämisorganisaatio PromPeru tarjosi ilmaiset messuliput. Suomen suurlähetystö Limassa puolestaan järjesti Helmiveneelle tapaamisia potentiaalisten kumppaneiden kanssa. Yritys itse vastasi matka- ja majoituskuluistaan.

Virpi ja Lasse Grönroos lähtivät etsimään Perusta ennen muuta laadukkaita alpakkatuotteita. Keväällä 2010 toteutunut matka oli antoisa, sillä se antoi yritykselle uusia ajatuksia liiketoimintansa kehittämiseen. ”Saimme paljon hyödyllisiä kontakteja ja pääsimme tutustumaan tuotteiden valmistukseen ja niiden alkuperään. Laatu vaihtelee laidasta laitaan. Laadukkaiden tuotteiden lisäksi Perussa valmistetaan myös kadulla myytävää turistialpakkaa.”

Suora tuonti Perusta käynnistyy vähitellen

Grönroosit vierailivat isommissa ja pienemmissä alpakkatuotteita valmistavissa yrityksissä. Ohjelmaan sisältyi vierailu alpakkatilalla Andien vuoristossa, joten koko tuotantoketju tuli katettua eläinten kasvatuksesta villan käsittelyyn.
”Matkan keskeiseen antiin kuuluu laaja kontaktiverkosto. Ilman järjestettyä ohjelmaa kontaktien hakeminen Perusta olisi ollut melkoista hakuammuntaa.”
Matkan jälkeen Helmivene on tilannut muutamia koe-eriä suoraan Perusta. Tulokset ovat olleet rohkaisevia.
”Ottaa kuitenkin aikansa, ennen kuin tuonti lähtee liikkeelle suuremmassa mittakaavassa.”

Kielimuuri vaikeuttaa kaupankäyntiä

Tuotteet tulevat Perusta lentorahtina, ja toimitukset ovat tulleet Suomeen ajallaan.
”Välillä olo on hieman epävarma, kun tuotteet on maksettava etukäteen toiselle puolelle maapalloa. Toistaiseksi kaikki on kuitenkin sujunut hyvin.”
Yksi suurimmista haasteista kaupankäynnissä on kielimuuri. Isommissa perulaisyrityksissä osataan kyllä englantia, mutta pienempien valmistajien kanssa olisi hyvä taitaa espanjaa.
Helmivene tuo toistaiseksi Suomeen tuotteita, jotka on suunniteltu ja tehty valmiiksi Perussa. Jatkossa kyseeseen voi tulla myös alpakkalangan tuominen Suomeen ja tuotteiden valmistaminen täällä.
”Tämä tulee kalliimmaksi, mutta monille asiakkaille Suomi-lippu tuotteen kyljessä on tärkeä asia. He ovat valmiita maksamaan kotimaisista tuotteista enemmän.”

Perun tekstiiliteollisuudessa on potentiaalia

Grönroos rohkaisee muitakin tekstiilialan yrityksiä hakemaan kontakteja Perun kaltaiseen kehitysmaahan.
Villatuotteiden ohella maan tärkeimmät vientituotteet ovat puuvillapaidat.
Grönroosin arvion mukaan tekstiiliteollisuus on Perussa varsin kehittynyttä ja laadukasta.
”Laadusta kertoo jotakin se, että yhdessä käyntikohteessa valmistettiin Diorin neuleita.”
Perun tekstiiliala on kasvanut viime vuosina nopeasti erityisesti kansainvälisten merkkien tavarantoimittajana. Kaukoitään verrattuna työvoima ei ole halpaa, mutta kilpailuvaltteja ovat osaava työvoima ja laadukkaat raaka-aineet.
Noin 80 prosenttia maailman alpakanvillasta tuotetaan Perussa. Pehmeydestään ja hyvästä laadustaan tunnettu alpakka kilpailee markkinoilla hyvin tunnettujen kashmirin ja mohairin kanssa.
Myös perulainen puuvilla lasketaan maailman laadukkaimpien joukkoon.

Helmivene

Peru on yksi Finnpartnershipin markkinoinnin painopistemaista, joita tuodaan esille Matchmaking-toiminnossa tällä hetkellä voimakkaasti. PeruModa-matka oli erityinen kokeilu ja toistaiseksi ainoa laatuaan, mutta Matchmaking-palvelu tekee verkkopohjaisen Partner Search-tietokannan avulla jatkuvasti samaa työtä: auttaa kehitysmaayrityksiä löytämään liikekumppaneita Suomesta ja suomalaisia yrityksiä löytämään liikekumppaneita kehitysmaista. Palveluun voi rekisteröityä, ja rekisteröityneitä yrityksiä selata Finnpartnershipin verkkosivuilla: www.finnpartnership.fi/matchmaking

 


Julkaistu 16.08.2011