Etusivu » Finnpartnership » Success stories » Laukkujen maahantuonti työllistää Nicaraguan naisia
Tulosta

Laukkujen maahantuonti työllistää Nicaraguan naisia

Kaksi suomalaista naista alkoi tuoda Suomeen Nicaraguassa valmistettuja laukkuja. Hyväntekeväisyys muuttui liiketoiminnaksi, kun La Gringan laukut alkoivat käydä hyvin kaupaksi.
Ajatus alkaa tuoda Nicaraguassa valmistettuja laukkuja Suomeen syntyi Anna Kantolan ja Leea Kukkosen lomamatkalla keskiamerikkalaiseen maahan loppuvuonna 2007. Ystävykset näkivät kahden kuukauden kiertomatkallaan paljon köyhyyttä.

"Se pisti miettimään, voisiko paikallisten naisten auttamiseksi tehdä jotakin", Anna Kantola sanoo.

Granadan kaupungissa Kantola ja Kukkonen törmäsivät suomalais-nicaragualaiseen Pronat-hankkeeseen, joka järjestää naisille ammatillisia kursseja muun muassa ompelussa, tietotekniikassa ja englannin kielessä. Pronat on yksityisten lahjoittajien ylläpitämä hanke, joka on saanut tukea myös Suomen Nicaraguan-suurlähetystön paikallisen yhteistyön määrärahoista.

"Matkan jälkeen olimme yhteydessä hankkeen perustajaan Kaija Tiittaseen. Ideariihessä syntyi ajatus, että Suomeen voisi alkaa tuoda ompelutuotteita ja tukea siten paikallisia naisia."

Laadun merkitys korostuu

Kaija Tiittanen vei Granadaan kankaita, joista paikalliset ompelijanaiset valmistivat poljettavilla ompelukoneillaan laukkuja omien ideoidensa ja suomalaisten mallien pohjalta.

Mallikappaleet lähetettiin Suomeen Anna Kantolan ja Leea Kukkosen arvioitaviksi. He valitsivat töistä viisi kehityskelpoisinta mallia.

"Ompelijoiden koulutus jatkui. Keskeistä oli korostaa laadun merkitystä. Nicaraguassa oli uutta se, että joku oli valmis maksamaan enemmän laadukkaasta työstä ja että ompelija voi keskittyä tekemään huolellista työtä."

Ensimmäiset laukut myytiin tuttavapiirissä ja muun muassa Maailma kylässä -tapahtumassa Helsingissä. Saatu palaute rohkaisi kaksikon tilaamaan lisää laukkuja Nicaraguasta. Hyväntekeväisyysperiaatteella alkanut toiminta oli laajentunut niin, että oli aika perustaa laukkujen maahantuonnille oma toiminimi - La Gringa.

Tilaukset työllistävät kaksi ompelijaa

Suuri askel La Gringan toiminnassa otettiin huhtikuussa 2009, kun Kantola ja Kukkonen matkustivat Finnpartnershipin tuella Nicaraguaan. Matkan aikana hahmottui projektisuunnitelma ja ajatus siitä, miten kehitysmaatuontia lähdetään kehittämään eteenpäin.

"Granadan ompelijoista valikoitui kaksi naista, jotka olivat motivoituneita yhteistyöhön ja joiden työn laatu oli tasokasta. Kumpikin kumppaneista perusti itselleen toiminimen. Avustimme heitä rekisteröintiin liittyvissä muodollisuuksissa."

Suomalaiskaksikko sitoutui seuraavan vuoden aikana ostamaan ompelijoilta tietyn määrän laukkuja joka kuukausi. Tilaukset takaavat ompelijanaisille kohtuulliset kuukausitulot.

Vastuulliset tuotteet kiinnostavat kuluttajia

Kantola arvioi, että alkuvaiheessa maahantuonnin määrä nousee muutamiin satoihin laukkuihin vuodessa. Jälleenmyyntipaikkoja La Gringan tuotteilla on Helsingissä, Turussa, Kuopiossa, Rovaniemellä ja Kuusamossa.

Kantola ja Kukkonen harjoittavat laukkujen maahantuontia omien päätöidensä ohessa. Kaksikko uskoo kuitenkin, että käytettävissä olevasta rajallisesta ajasta huolimatta myynti kasvaa tasaisesti.

"Nicaraguassa valmistettujen laukkujen värimaailma kiinnostaa suomalaisia. Monille asiakkaille on myös tärkeää tietää, kuka tuotteen on tehnyt ja missä olosuhteissa. Sekin kiinnostaa, että tekijä saa työstään oikeudenmukaisen korvauksen ja että kauppaa käydään ylipäätään vastuulliselta pohjalta."

Kannustava esimerkki muille

Kantola toivoo La Gringan kannustavan esimerkillään. Hän uskoo, että Nicaraguan laukkujen kaltaisille, kehitysmaissa tehdyille käsitöille voisi löytyä Suomesta uusia markkinoita.

Finnpartnershipin tukea Kantola pitää tärkeänä maahantuonnin alkuvaiheessa.

"Finnpartnershipin tuki kannusti meitä eteenpäin ja antoi uskoa siihen, että hankkeessa ja liiketoiminnan tulevaisuudessa on mahdollisuuksia. Myös taloudellisesti tuki on ollut merkittävä tämän kokoisessa liiketoiminnassa."

La Gringa

Julkaistu 18.03.2010