Etusivu » Finnpartnership » Success stories » Logonet tuo uutta Bangladeshin tekstiiliteollisuuteen
Tulosta

Logonet tuo uutta Bangladeshin tekstiiliteollisuuteen

Suomalainen Logonet Oy vie eteenpäin hanketta, jossa Bangladeshiin perustetaan entistä korkealaatuisempia tuotteita valmistava tekstiilitehdas. Uudesta aluevaltauksesta hyötyvät myös paikalliset työntekijät.
Logonet Oy on käyttötavaroiden ja tekstiilien sopimussuunnitteluun ja -valmistukseen erikoistunut yritys, joka on useiden vuosien aikana rakentanut kattavan alihankintaverkoston Aasiaan. Tuotantokustannusten nousu erityisesti Kiinassa ja Thaimaassa sai yrityksen etsimään uusia vaihtoehtoja toiminnan kehittämiseksi.

Selvitysten kohteeksi täsmentyi maailman tekstiiliteollisuuden keskuksiin kuuluva Bangladesh.

Logonetin projektipäällikkö Carita Itäinen sanoo, että alkuperäinen liikeidea oli perustaa vientituotteisiin erikoistunut tekstiilitehdas paikallisen kumppanin kanssa. Globaali taantuma muutti kuitenkin suunnitelmia.

"Pelkästään omin voimin hankkeen vieminen eteenpäin ei olisi ollut mahdollista. Lähdimme etsimään toista suomalaista kumppania", Itäinen selvittää.

Paikallisen kumppanin löytäminen suurin haaste

Yhteistyökumppani löytyi Newtop Oy:stä, joka on vaatteiden maahantuontiin ja tukkukauppaan erikoistunut suomalaistyritys. Lisäksi hankkeeseen osallistuu bangladeshilainen kumppani Syed Ahmed, joka on ollut mukana alusta lähtien.

"Yhteisyrityksen perustamisessa suurin haaste on löytää osaava ja luotettava paikallinen kumppani. Olemme tunteneet Ahmedin useiden vuosien ajan. Hän on johtanut tekstiilialan yritystä, joka on toiminut Logonetin alihankkijana."

Syksy 2009 kului hanke- ja rakennussuunnitelmien viimeistelyyn sekä rahoitusneuvotteluihin. Tavoitteena on, että tehtaan rakennustyöt Horinhatissa, noin 60 kilometriä Bangladeshin pääkaupungista Dhakasta pohjoiseen pääsevät alkuun vuonna 2010.

"Monikerroksisen tuotantolaitoksen rakentaminen tehdään vaiheittain, joten tuotanto saadaan nopealla aikataululla käyntiin heti ensimmäisen kerroksen valmistuttua", Itäinen sanoo.

Ompelukoulu tehtaan yhteyteen

Yhteisyritys alkaa valmistaa tehtaassa korkean jalostusasteen tekstiileitä. Esimerkiksi harrastus- ja työvaatteet ovat sellaisia, joissa käytetään korkealaatuisia materiaaleja ja joiden ompeluun tarvitaan bulkkituotteisiin verrattuna huomattavasti enemmän osaamista.

"Tuotteissa on paljon yksityiskohtia, ja ne saattavat koostua kymmenistä eri osista. Yksinkertainen t-paita ommellaan yhteen parista palasta", Itäinen vertailee.

Uusien tuotteiden ohella Logonetin tehdashanke tuo Bangladeshiin uudenlaisia työskentelytapoja ja -kulttuuria. Osaavaa henkilökuntaa tällaisiin tehtäviin ei kuitenkaan maasta löydy, vaan yhteistyritys perustaa ompelukoulun tuotantolaitoksen yhteyteen. Ompelutaitojen lisäksi yhteistyritys aikoo antaa koulutusta työnjohdollisiin ja laadunvalvontaan liittyviin tehtäviin.

"Uudet tuotteet ja työskentelytavat lisäävät paikallisen tekstiilialan osaamista. Entistä vaativammat työtehtävät nostavat myös työntekijöiden palkkatasoa."

Sujuvaa yhteistyötä Finnpartnershipin kanssa

Ensimmäisessä vaiheessa tuotantolaitos työllistää 150-200 työntekijää. Maksimissaan tehtaan henkilöstömäärä voi nousta 900:ään.

"Bangladeshin mittakaavassa tämä on pieni tuotantolaitos. Kahdelle suomalaiselle pk-yritykselle tämä on kuitenkin suuri ponnistus", Itäinen huomauttaa.

Hankkeen valmisteluvaiheeseen Logonet on saanut tukea Finnpartnershipiltä.

"Löysimme Finnpartnershipin internetistä, otimme yhteyttä ja menimme kertomaan suunnitelmastamme. Yhteistyö on ollut todella hyvää. Julkisrahoitteisia tahoja syytetään usein byrokratiasta, mutta ainakaan Finnpartnershipin osalta tästä ei ole ollut tietoakaan. Asioiden käsittely on ollut tosi sujuvaa", Itäinen kiittelee.

Logonet on hyödyntänyt Finnpartnershipin tukea hanke- ja liiketoimintasuunnitelman laatimiseen.

"Finnpartnershipin tuella on ratkaiseva merkitys. Esimerkiksi ympäristö- ja yhteiskuntavastuuseen liittyviin asioihin tarvitaan ulkopuolista asiantuntija-apua, joka on iso kustannus. Tällainen hanke on pk-yritykselle ylipäätään melkoinen ponnistus."

Taloudellisen tuen ohella Itäinen on tyytyväinen Finnpartnershipin asiantuntemukseen.

"Heillä on kokemusta vastaavista hankkeista ja osaavat kertoa, millaisiin haasteisiin yritys voi törmätä tällaisessa projektissa."

Logonet Oy

Julkaistu 22.02.2010