Etusivu » Finnpartnership » Success stories » Alihankkijan etsintä tuotti tulosta Tansaniassa
Tulosta

Alihankkijan etsintä tuotti tulosta Tansaniassa

Vesipumppuja Tansaniassa valmistava Lojer paransi kannattavuuttaan lisäämällä paikallista alihankintaa. Sopivan kumppanin etsinnässä yhtiö hyödynsi Finnpartnershipin liikekumppanuustukea.
Lojer Oy (vuoteen 2006 saakka Vammalan Konepaja) on valmistanut käsikäyttöisiä vesipumppuja Tansaniassa 1990-luvun alkupuolelta lähtien. Tuotteet ovat voittaneet muun muassa Maailmanpankin testeissä kilpailijansa, mutta mikään kultakaivos pumppujen myynti ei ole ollut maailman köyhimpiin kuuluvassa valtiossa.

"Avainkomponentit jouduttiin tuomaan Euroopasta. Rahtikulut, kuljetuksiin menevä aika ja tavaroiden saaminen ulos Dar Es Salaamin ruuhkaisesta satamasta jarruttivat jatkuvasti toimintaamme", Lojer Oy:n toimitusjohtaja Ville Laine sanoo.

Lisäksi Taniran kannattavuutta söivät valuuttakurssitappiot, joita euroilla ostettujen materiaalien seisottaminen varastossa aiheutti.

Sopiva kumppani löytyi odotettua helpommin

Lojer päätti kuitenkin pysyä Tansaniassa, ja yhtiö alkoi etsiä vaihtoehtoja konserniin kuuluvan Tanira Ltd:n kannattavuuden parantamiseksi. Päällimmäiseksi kehityskohteeksi nousi materiaalien hankinta paikallisilta alihankkijoilta.

Finnpartnershipin tuella Lojer käynnisti kehityshankkeen, joka lähti liikkeelle tansanialaisten tavarantoimittajien kartoituksella. Muoviputkia valmistaa maassa kourallinen yrityksiä, mutta tuotteiden laatu ja toimitusvarmuus vaihtelevat suuresti.

Omaa teräksentuotantoa Tansaniassa ei ole, joten tässä materiaalissa oli käännyttävä maahantuojien puoleen.

"Sopivan yhteistyökumppanin löytyminen sekä muoviputkissa että teräsmateriaaleissa oli lopulta odotettuakin helpompaa. Keskeistä on käydä kumppanin kanssa läpi, mitkä ovat laatuvaatimuksemme ja toimintatapamme."

Kehitysprojekti nosti tuotannon kannattavaksi

Myös Taniran omat työntekijät piti kouluttaa laadunvalvontaan. He olivat tottuneet aiemmin siihen, että Suomesta tuleva materiaali on tasaisen laadukasta ja aina mitoissaan.

Tansaniasta ostetut materiaalit ovat hieman kalliimpia kuin Suomessa. Etuna on kuitenkin se, että Tanira pystyy nyt ostamaan pieniä eriä ilman rahtikuluja. Valuuttariskikin on minimoitu, kun ostot tapahtuvat Tansanian shillingeillä.

"Olemme erinomaisen tyytyväisiä kehitysprojektin tuloksiin. Saimme Taniran toiminnan nopeasti kannattavaksi", Laine myhäilee.

Paikallisilta tavarantoimittajilta tehdyistä hankinnoista on myös se hyöty, että ne tukevat osaltaan yrityssektorin kehitystä ja työllisyyttä Tansaniassa.

Afrikan oloihin sopiva vesipumppu

Kehitysmaiden oloihin soveltuvan vesipumpun kehittely alkoi jo 1970-luvulla Suomen rahoittamassa kehitysyhteistyöhankkeessa Tansaniassa. Aluksi Afrikkaan asennettavat pumput valmistettiin Suomessa, mutta vuonna 1992 silloinen Vammalan Konepaja päätti perustaa yhteisyritys Taniran Tansaniaan yhdessä Finnfundin kanssa.

Taniran päätuote on Nira AF85-pumppu, joka perinteisen vipuvälityksen sijaan toimii niin sanotulla suoravetomekanismilla. Sen ansiosta laite on kestävä, rakenteeltaan yksinkertainen ja helposti huollettava.

Kilpailu on kuitenkin kovaa, sillä erityisesti Intiasta markkinoille tulvii hinnaltaan edullisempia vesipumppuja.

"Lojer on alusta lähtien korostanut laatua ja kannustanut asiakkaita testaamaan vesipumppuja. Laatuerot tulevat esille jo lyhyen käytön jälkeen."

Tansanian ohella Lojerilla on Afrikassa vesipumpputuotantoa Ghanassa. Runsaan parin vuosikymmenen aikana eri puolille maanosaa on asennettu kymmeniä tuhansia Nira-pumppuja, jotka takaavat puhtaan veden miljoonille ihmisille.

Kotimainen valmistus kiinnostaa Tansaniassa

Tansaniassa vesipumppumarkkinoiden näkymät ovat Laineen mukaan kohtalaiset. Muun muassa Maailmanpankin tuella maassa on suunnitteilla laajoja vesiohjelmia. Hankkeiden toimeenpano etenee kuitenkin hitaasti.

"Myönteistä on se, että vesipumppujen valmistaminen kotimaassa on herättänyt suurta kiinnostusta esimerkiksi Tansanian parlamentissa."

Laine uskoo, että markkinoita voi löytyä myös muualta Itä-Afrikasta. Muutaman vuoden tauon jälkeen Lojer katsastaa muun muassa naapurimaa Kenian mahdollisuuksia.

Lojer Oy on osa Lojer Groupia, joka on Suomen ja Pohjoismaiden johtava terveydenhuollon ja fysioterapian hoitokalusteiden valmistaja. Konsernin 17 miljoonan euron liikevaihdosta Afrikan-toimintojen osuus on parisen prosenttia.

Lojer Oy

Julkaistu 20.01.2010