Etusivu » News » Etiopia tarvitsee energia-alan, sähkö- ja tietoverkkoalan sekä lannoitealan osaamista
Tulosta

Etiopia tarvitsee energia-alan, sähkö- ja tietoverkkoalan sekä lannoitealan osaamista

Addis Abebassa pidettiin 5.6.2013 ”Finnish-Ethiopian Aid for Trade and Business Forum” -sidosryhmäseminaari, jonka tavoitteena oli vahvistaa yhteistyötä suomalaisten ja etiopialaisten yritysten sekä suurlähetystön ja sen keskeisten sidosryhmien välillä. Tilaisuus tähtäsi myös molemminpuolisen viennin ja kaupan edistämiseen.

Seminaariin osallistui 81 henkilöä. Enemmistö oli etiopialaisia yritysedustajia, ministeriöiden ja valtion laitosten virkamiehiä sekä kansalaisjärjestöjen edustajia Suomen yhteistyöohjelman keskeisistä sidosryhmistä. Seminaarin avasivat UM:n alivaltiosihteeri Anne Sipiläinen, Etiopian varamaatalousministeri Seleshi Getahun ja Etiopian kauppakamarin puheenjohtaja Mulu Solomon. Finnpartnership oli mukana kertomassa Suomen liiketoimintamahdollisuuksista ja Matchmaking-palvelusta.

Suomalaisyritysten mahdollisuudet Etiopiassa ovat erityisesti maatalouden tuottavuuden parantamisessa ja tuotannon lisäämisessä, vesivoiman tuotannossa, jätteistä bioenergiaa tuottavien tuontantolaitosten rakentamisessa ja erilaisten verkkojen (sähkö, tietoliikenne, turvallisuus) yhdistämisessä sekä kestävässä metsänhoidossa. Nämä asiat nousivat esiin niin seminaarin avauspuheenvuoroissa kuin sektorikohtaisissa työpajoissa.  

Maatalouden tarjoamia mahdollisuuksia esiteltiin työpajassa ”Kaivosteollisuus maatalouden kehittämisen tukijana”.  Geologian tutkimuslaitoksen johtaja Maresha G/Selassie kertoi Etiopian valtion maatalouden kehittämisstrategiasta, joka mm. tähtää tehokkaampaan lannoitteiden käyttöön, parempaan siemenkantaan, koulutukseen sekä kastelujärjestelmien ja maatalouden rahoituksen kehittämiseen. Maanparannusaineiden käyttö on tarpeen: erityisesti tarvitaan happamuuden torjumiseen kalkkia ja suolaisuuden vähentämiseen kipsiä. Lannoituksen kehittämiseen on raaka-aineina tarjolla mm. fosfaattia, kaliumkarbonaattia (potash) ja rikkiä. Em. raaka-aineiden kaivaustöitä ei ole vielä merkittävästi käynnistetty. Tällä hetkellä pääosa lannoitteista tuodaan Etiopiaan ulkomailta.

Suomalaisyritys voi hakea Finnpartnershipin Liikekumppanuustukea kartoittaakseen mahdollisuuksiaan pitkäaikaisen liiketoiminnan käynnistämiseen, teknologian ja ratkaisujen pilotointiin sekä paikallisen henkilökunnan kouluttamiseen Etiopiassa.

Lähde: Suomen suurlähetystö Addis Abeba kokousmuistio

Julkaistu 03.07.2013